Kolorowe spaghetti z szynką i warzywami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Danie wyglądać może na dość pracochłonne, zapewniam Was jednak, że jest proste, smaczne i szybkie do przygotowania.

  • 30 min

Składniki:

  • Na 2-3 porcje:

    150 g makaronu spaghetti
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    2-3 długie marchewki
    1 większa cukinia lub 2 małe
    200 g szynki w dużych plastrach
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    3 łyżki oliwy lub oleju
    sól, pieprz

Kolorowe spaghetti z szynką i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al'dente.

    W czasie, gdy gotuje się makaron, przygotowujemy warzywa. Cebulę kroimy w piórka. Marchewki i cukinie myjemy i za pomocą obieraczki do warzyw ścieramy je na cienkie, długie paski. Powstałe plastry kroimy dodatkowo nożem na jeszcze cieńsze paski, zbliżone grubością do makaronu spaghetti. Szynkę również kroimy w cienkie paski.
  • 2. Oliwę rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek, Chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojone w paski warzywa. Smażymy ok. 5-7 minut, aż warzywa zmiękną. Do warzyw dodajemy pokrojoną szynkę i posiekaną natkę, chwilę smażymy. Na końcu wrzucamy ugotowany i przecedzony makaron. Wszystko wymieszać na patelni. Doprawić solą i pieprzem.

Porady

Można podawać posypane startym parmezanem lub serem feta pokrojonym w kostkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy