Kolorowy deser owocowo - jogurtowy

0 (0 ocen)

Deser z truskawek i moreli z jogurtem naturalnym i dodatkiem nasion chia. W wersji mniej kalorycznej słodzony ksylitolem.

Składniki:

  • na 2 duże porcje:
    200 g truskawek
    200 g moreli
    8 łyżek jogurtu naturalnego typu greckiego
    4 płaskie łyżeczki nasion chia
    2 czubate łyżeczki ksylitolu (można zastąpić cukrem)
    małe gałązki mięty do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kolorowy deser owocowo - jogurtowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki i morele myjemy i osuszamy. Z truskawek usuwamy szypułki, a z moreli pestki.
  • 2. 150 g truskawek miksujemy, dodajemy 1 łyżkę jogurtu, 2 płaskie łyżeczki nasion chia i 1 czubatą łyżeczkę ksylitolu. Mieszamy dokładnie, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 4-5 godzin.
  • 3. 150 g moreli miksujemy, dodajemy 1 łyżkę jogurtu, 2 płaskie łyżeczki nasion chia i 1 czubatą łyżeczkę ksylitolu. Mieszamy dokładnie, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 4-5 godzin.
  • 4. Pozostałe truskawki i morele kroimy w sporą kostkę.
  • 5. W 2 szklankach lub pucharkach układamy warstwami: mus morelowy, mus truskawkowy, po 3 łyżki jogurtu. Na jogurcie rozkładamy pokrojone owoce. Dekorujemy gałązkami mięty.

Porady

Jeśli owoce są słodkie, można zmniejszyć ilość ksylitolu (cukru) lub całkowicie pominąć. Z tej ilości składników można przygotować 3 lub 4 mniejsze porcje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować