Kolorowy makaron z sosem pomidorowym

4.5 (162 ocen)

Prosty, ale pyszny sos ze świeżych pomidorów podany z kolorowymi kokardkami cieszy zarówno podniebienie jak i oko.

Składniki:

  • 400 g makaronu, użyłam kolorowych kokardek
    łyżka masła
    150 g startego parmezanu

    sos:

    3 łyżki oliwy z oliwek
    4 szalotki
    4 ząbki czosnku
    600 g pomidorów, użyłam limy
    sól
    pieprz
    łyżeczka cukru
    bazylia
    szczypiorek
    lubczyk
    świeża papryczka chili
    10 oliwek zielonych
    10 oliwek czerwonych
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Kolorowy makaron z sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzanej oliwie smażymy drobno posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek, następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory, chili i wstępnie solimy, dusimy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojone oliwki, posiekane zioła i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 2.
    W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente. Odcedzony makaron mieszamy z masłem. Makaron wykładamy na talerze i polewamy gorącym sosem. Parmezan podajemy w osobnej miseczce (ja podaję w cukierniczce) by każdy mógł posypać wedle uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować