Kolorowy Misz-Masz

0 (0 ocen)

Ostro ale smacznie ;-)

Składniki:

  • 3 plastry od schabu (grubość wg.uznania)
    1 czerwona papryka
    1 zielona (mozna inny kolor to już według swojego gustu)
    1 mała papryczka chili
    1 średni bakłażan
    1 duza biała cebula
    1 szklanka nać pietruszki (posiekać)
    3 łyzki sos sojowy-ciemny
    1 łyzka olej/oliwa
    15dag.czosnek płatki lub swieży
    1 puszka groszek konserwowy (200g)
    3 łyżki sos czosnkowy chili (Tao-Tao)
    1 łyzeczka papryka w proszku czerwona
    2 łyzki stołowe przyprawa w proszku (do kebabu)
    sól,pieprz (wg.uznania)

Kolorowy misz-masz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa i mięso myjemy.Z papryczki chili żeby nie było za ostre wyjmujemy nasionka,chyba że ktoś woli bardzo ostro to zostawiamy.
  • 2. Mięso kroimy w paski,cebulę w krążki,bakłażana w słupki a paprykę w grubszą kostkę.
  • 3. Na głęboką patelnię lub do woka wlewamy olej lub oliwe. Dodajemy pokrojone mieso i doprawiamy je papryką słodka w proszku, przyprawą kebab i dolewamy sos sojowy ciemny.Smażymy jakieś pięć minut mieszając.
  • Kolorowy Misz-Masz 4. Nastepnie dodajemy wszystkie warzywa + zieloną natkę pietruszki,polewamy sosem czosnkowym z chili i dusimy do miękkości pod przykryciem,od czasu do czasu mieszając.Na koniec dodajemy odsączony groszek ,doprawiamy solą, pieprzem i jeszcze chwilkę smażymy..

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy