Ekspresowy deser który powstał z tego co miałam w kuchennych szafkach.
30 min
Składniki:
na formę 21x26 cm
ok. 40 herbatników (petit beurre)
ok. 20 biszkoptów okrągłych
4 szkl. mleka
2 budynie waniliowe na ¾ l mleka
4 łyżki cukru kryształu
galaretka cytrynowa
galaretka agrestowa
100 g masła
serek mascarpone (250 g)
1 łyżka cukru pudru
mały słoik konfitury 240 g (u mnie z czerwonych owoców)
2 paski mlecznej czekolady
Ciasto kolorowy ,,resztkowiec'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krem żółty: półtorej szklanki mleka zagotować z łyżką cukru kryształu. W pół szklanki mleka rozpuścić budyń. Wlać na gotujące mleko. Ugotować budyń. Do gorącego budyniu wmieszać galaretkę cytrynową. Gdy galaretka się połączy z budyniem dodać 50 g masła, wetrzeć do masy.
2.Krem zielony: półtorej szklanki mleka zagotować z łyżką cukru kryształu. W pół szklanki mleka rozpuścić budyń. Wlać na gotujące mleko. Ugotować budyń. Do gorącego budyniu wmieszać galaretkę agrestową. Gdy galaretka się połączy z budyniem dodać 50 g masła, wetrzeć do masy.
3.Mascarpone utrzeć z łyżką cukru pudru. Wymieszać delikatnie z konfiturą.
4.Formę wyłożyć folią spożywczą. Na dno ułożyć herbatniki. Wyłożyć jeszcze ciepły krem żółty. Ułożyć drugą warstwę herbatników i wyłożyć krem zielony.W krem zielony lekko wcisnąć biszkopty. Nałożyć mascarpone z konfiturą i posypać startą czekoladą. Schłodzić minimum godzinę.
Komentarze