1 kg sera z wiaderka Piątnica,
10 galaretek( 2 na wierzch, 2 w środek, po 1 do sera ,
oraz 4 galaretki w różnych kolorach do pokrojenia w kostkę, każdą rozpuscić w 1 szklance wrzątku
Ponadto zużyłam prawie 50 gram suchej żelatyny firmy Delecta, po rozpuszczeniu jej i zużyciu pozostało mi zbędne ok 1 łyżki.
Kolorowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser podzielić na 2 części.
Do 1 części sera dodałam galaretkę pomarańczową rozpuszczoną w 1 szklance wody, dodałam też 2 łyżki rozpuszczonej żelatyny i 3 łyżki cukru pudru oraz 2 pokrojone galaretki.
Przelałam do lekko zmrożonej tortownicy kwadratowej. Schłodziłam
Na ser wylałam 2 galaretki zielone rozpuszczone razem w 2 szklankach wrzątku + 2 łyżki rozpuszczonej żelatyny.
Następnie poszła warstwa sera z galaretką wiśniową ( przygotować jak warstwa 1 sera),
oraz 2 pokrojone galaretki.
Na wierzch ciasta wylałam 2 galaretki z czarnej porzeczki rozpuszczone w 2 szklankach wrzątku.
Komentarze