Wilgotny, kolorowy i bardzo sycący sernik, ale mniej tłusty. Bo zamiast 3 kostek sera dodałam 2 i jedną torebkę ugotowanego ryżu. Ciasto wyszło pycha!.
60 min
Składniki:
Masa serowa:
2 kostki trzykrotnie mielonego sera,
1 torebka ugotowanego ryżu
3/4 szklanki cukru kryształu,
Zapach arakowy,
Budyń śmietankowy,
6 jajek
3/4 kostki margaryny
.
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej,
½ szklanki cukru pudru,
3 żółtka,
3 kostki margaryny
2 łyżki kwaśnej śmietany,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 cukru waniliowego,
Tłuszcz do smarowania formy i 1 łyżka bułki tartej
1 szklanka wiśni(ja korzystałam z mrożonych)
Cukier puder do posypania ciasta.
Beza:
3 białka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru pudru
Kilka kropli soku z wiśni
Kolorowy sernik z ryżem i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagnieść wszystkie składniki na ciasto zagnieść, schłodzić w lodówce około ½ godziny.
Ser- żółtka utrzeć z cukrem i margaryną na puszystą masę. Porcjami dodawać ugotowany, wystudzony ryż oraz ser i pozostałe składniki. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Ciasto podzielić na pół, jedną część rozwałkować, wyłożyć do natłuszczonej formy, posypać bułką tartą, rozłożyć wiśnie. Następnie wylać ser. Białka na bezę ubić na sztywno z cukrem pudrem i mąka ziemniaczaną. Na koniec dodać kilka kropli soku wiśniowego, delikatnie wymieszać. Wyłożyć na masę serową, przykryć pozostałym startym na tarce o grubych otworach ciastem. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec około 60 minut w temp. 175 stopni. Po upieczeniu ciasto posypać grubo cukrem pudrem.
Porady
1. do bezy zamiast mąki ziemniaczanej można dodać kolory kisiel.
Komentarze