• 20 min

Wcale nie są trudne do zrobienia. Zawsze się ich bałam ,ale pokombinowałam że zrobię je tak jak kluski śląskie tyle że z pszenną mąką oczywiście. To był strzał w dziesiątkę! :)

  • 20 min

Składniki:

  • Dowolna ilość ziemniaków(u mnie około 1,5 kg)
    mąka pszenna
    mąka ziemniaczana 2 łyżki
    1 duże jajko
    sól
    olej
Wystaw ocenę:

3 (4 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kopytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie,gorące przecisnąć przez praskę do miski. Gdy wystygną wyrównać ich powierzchnię i ugnieść delikatnie ręką. Ziemniaki przekroić na 4 części,jedną wyjąć i do pustego miejsca wsypać pszennej mąki do poziomu ziemniaków. Dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i jajko oraz wyjętą część ziemniaków.Szybko zagnieść ciasto,podzielić na 3 kulki, z każdej z nich uformować wałeczek,spłaszczyć dłonią i kroić nożem ukośne kluski. Kopytka wrzucać na wrzątek,gotować minutkę od wypłynięcia, odcedzać i wykładać na posmarowany olejem półmisek.

Porady

W trakcie zagniatania polecam wstawić wodę do ugotowania klusek. Ciasto szybko robi się wodniste,więc trzeba kopytka od razu po pokrojeniu ugotować. Ciasto może wydawać się kleiste więc polecam stolnice dobrze podsypać mąką,oprószyć także dłonie. Lepiej nie wgniatać w ciasto więcej mąki bo kopytka będą twarde. Ja podaje je polane podsmażoną cebulką z dodatkiem duszonej młodej kapusty lub z różnymi sosami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować