Kopytka

0 (0 ocen)

Niezwykle łatwo się je robi.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2- 3 szklanki mąki pszennej
    2 jajka
    sól do smaku
    ,,polewa;;
    smalec lub słonina
    cebula
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kopytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-220np5t 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Pozostawiamy aż dobrze wystygną. Następnie mielimy przez maszynkę. Na stolnice sypiemy trochę mąki i kładziemy ziemniaki. Nastawiamy wodę na ogniu by gdy już dobrze połączymy składniki i uformujemy kopytka gotowała się. Jest to ważne, bo gdy będą długo leżały na stolnicy rozpadną się w wodzie.
    Do ziemniaków dodajemy trochę maki ziemniaczanej, soli do smaku, jajka i mąkę pszenną. Zagniatamy wszystkie składniki na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na kilka części i formujemy paluszki ( takie jak na zdjęciu) a następnie kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do gotującej się wody. Gdy już się zagotują przekładamy na durszlak.
    ..Polewa'' słoninę kroimy i smażymy na patelni aż będzie miała złoty kolor i trochę się rozpuści następnie dodajemy cebulę. Smażymy wszystko razem aż do uzyskania złotego koloru cebuli. Polewą polewamy kopytka przełożone na talerz.

Porady

U nas zawsze robi się kopytka na oko.W sumie to u nas wszystko tak się robi. Mąki dodajemy tyle aby ciasto nie było za miękkie ani za twarde. Lepiej na początku dodać mniej mąk a potem ewentualnie dosypywać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować