Kopytka

4.5 (146 ocen)

Cała rodzina chętnie się nimi zajada. Podaję je polane bułką tartą, skwarkami lub sosem mięsnym.

Składniki:

  • 40 dag ugotowanych ziemniaków
    mąka pszenna
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    jajko
    sól
    bułka tarta i masło do polania
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne Jajko

Kopytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki przecisnąć przez praskę i wyrównać powierzchnię w miseczce. Podzielić je na 4 równe części. Jedną z nich wyłożyć na ziemniaki a na ich miejsce wsypać mąkę pszenną. Dodać mąkę ziemniaczaną i jajko, posolić i szybko zagnieść ciasto. Formować cienkie wałeczki i kroić po skosie kopytka. Wrzucać na lekko osolony wrzątek i gotować ok 1 minuty od wypłynięcia kopytek na powierzchnię.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować