Kopytka

0 (0 ocen)

  • 30 min

Z nadwyżki ugotowanych ziemniaków wyczarowałam kopytka , mi smakują podsmażone inni preferują z sosem. Wedle życzenia:)

  • 30 min

Składniki:



  • ziemniaki ugotowane 1 kg
    jajko 1 sztuka
    sól do smaku
    maka pszenna
    mąka ziemniaczana 1 łyżka

Kopytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Ugotowane ziemniaki przepuszczam przez praskę, dodaję sól, l jajko, mąkę ziemniaczaną oraz tyle mąki pszennej aby ciasto dało się zagnieść.



  • 2. Z ciasta formuję wałeczki, tnę na 2 -3 cm.
  • 3. Kopytka gotuję w osolonej wodzie 1 minutę od wypłynięcia.
  • 4. Kopytka podaję na ciepło z sosem lub podsmażone.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (185 ocen)

Kopytka.

4.5 (185 ocen)

Kopytka

BABECZKA 35 Najprostsze i najsmaczniejsze. 1 godz. 30 min