kopytka czekoladowe jaglano ziemniaczane z pomarańczą

0 (0 ocen)

  • 60 min

danie idealne na słodki podwieczorek

  • 60 min

Składniki:


  • ziemniaki 4 sztuki
    kasza jaglana 1 szklanka
    kakao 2 łyżeczki
    mąka 3/4 szklanki
    jajko 1 sztuka
    sól 1 szczypta


    sos
    biała czekolada 1 tabliczka
    sok pomarańczowy 1/2 szklanki

Kopytka czekoladowe jaglano ziemniaczane z pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy,aż będą miękki. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i też gotujemy aż będzie miękka. Przestudzoną kaszę miksujemy w melakserze na papkę, a ziemniaki przeciskamy przez praskę. Ziemniaki i kaszę łączymy,dodajemy jajko, mąkę,kakao i sól, wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto za bardzo klei się do rąk można dodać więcej mąki. Z ciasta formujemy wałeczki ,które kroimy na kluseczki około 1,5cm -2 cm długości. Kluski gotujemy we wrzącej wodzie z odrobiną oleju
    Przygotowujemy sos: Białą czekoladę rozpuszczamy w soku pomarańczowym w kąpieli wodnej, polewamy ugotowane kopytka i opcjonalnie dekorujemy kawałkami pomarańczy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy