Przepisy na obiady na cały miesiąc wraz z listą zakupów tylko w magazynie „Sól i Pieprz”. To jeden z przepisów z nowego, odświeżonego wydania magazynu.
Sos:
• 40 g świeżych (lub suszonych) grzybów
• 200 ml wody
• 150 ml mleka
• 1 łyżka zasmażki lub zagęstnika do sosów
• 200 ml śmietany
• biały pieprz
• sól
Kopytka cebulowe w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby suszone zalać wodą i odstawić na ok. 30 minut. Gotować bez przykrycia, aż płyn zredukuje się o ok. 1/3. Do drugiego garnka wlać mleko, dodać zasmażkę i chwilę gotować na małym ogniu. Dodać grzyby razem z wodą, wlać śmietanę, doprawić solą i pieprzem i gotować ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
2.Ziemniaki obrać, ugotować i wystudzić. Następnie przecisnąć przez praskę. Cebulę drobno posiekać, przesmażyć na odrobinie masła. Wystudzić i dodać do ziemniaków razem z natką pietruszki, jajkiem i mąką. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie.
3.Na oprószonej mąką stolnicy uformować wałeczki, lekko spłaszczyć i pokroić w romby. Wkładać na osolony wrzątek, gotować ok. 3 minut od wypłynięcia. Kopytka rozłożyć na talerzach i polać sosem. Oprószyć pieprzem i rozłożyć liście roszponki.
Komentarze