Kopytka dwukolorowe (z marchewką i pomidorami)

0 (0 ocen)

  • 25 min

Potrawy mączne należą do moich ulubionych. Dlatego często urozmaicam je tak, aby były jeszcze bardziej smaczniejsze.

  • 25 min

Składniki:

  • Około 1,3 kg ziemniaków
    Kilka dużych marchewek (około 0,7 kg)
    2 jajka
    2 łyżeczki zmielonej pasty z suszonych pomidorów
    ¾ szklanki mąki pszennej
    ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
    Sól
    Pieprz

Kopytka dwukolorowe (z marchewką i pomidorami) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ziemniaki, marchewkę obierz, ugotuj osobno. Po przestudzeniu zmiel. Do marchewki dołóż porcje zmielonej ziemniaczanej masy tak aby miały podobną wielkość. Przełóż do osobnych misek, dodaj do jednym jajku oraz po połowie każdego rodzaju mąki. Wsyp sól i pieprz do smaku. Do masy marchewkowej dodaj także pastę z pomidorów. Dokładnie wyrób ciasto, uformuj po 2 niewielkie wałeczki. Lekko rozpłaszcz i połóż warstwę ciasta marchewkowego i ciasto ziemniaczane. Rozwałkuj na niewielką grubość około 1,5 cm , nie dosypując mąki. Potnij kopytka i gotuj w osolonym wrzątku, aż do wypłynięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy