Kopytka w sosie śmietanowym z kawałkami piersi z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować, wystudzić, zemleć, dodać jajka i mąkę. Szybko zagnieść. Uformować wałeczki, pokroić pod skosem o długość ok. 3 cm.. Wrzucić na osoloną gotująca wodę. Po wypłynięciu na wierzch wyjąć kopytka.
Pierś z kurczaka umyć i pokroić w niewielkie kawałeczki. Smażyć na rozgrzanym oleju w przyprawie do kurczaka i ziołach prowansalskich, dodać sól i pieprz. Wlać odrobine bulionu na patelnię z dwiema łyżkami słodkiej smietanki. Podawać z surówką z białej kapusty.
Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę drobno pokroić. 2. Wymieszać składniki w dużym naczyniu z 1/3 szklanki cukru. 3. Składniki z zalewy zagotować, zalać nią warzywa i dobrze wymieszać. Wystudzić. Ponakładać do słoików. Wstawić do lodówki. Surówka w lodówce może stać do dwóch miesięcy
Komentarze