Kopytka w sosie pomidorowo-bazyliowym z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.KOPYTKA
Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. Użyć praski do przeciśnięcia ziemniaków. Do zimnych ziemniaków dodać mąkę i jajko. Zagnieść na jednolitą masę. Jeśli ciasto jest zbyt klejące dosypać mąki, ale nie za dużo, by kopytka były puszyste. Ziemniaczane ciasto przełożyć na blat. Podzielić na kilka części i formować z nich wałki, obtaczając w mące. Lekko spłaszczony wałek pociąć na ukośne kawałki.
Do garnka z gotującą się osoloną wodą wrzucać delikatnie kopytka porcjami. Gotować ok. 3min od momentu wypłynięcia
2.SOS
Cebulę pokroić w półplastry. Zeszklić na rozgrzanym oleju. Umyte polędwiczki posolić. Wrzucić na tłuszcz do cebuli. Dusić pod przykryciem. Sparzyć pomidory, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wrzucić do mięsa i cebuli po ok. 5min. Po ok. 10-15 minutach wlać 2 szklanki bulionu. Doprowadzić do wrzenia. dodać zioła: łyżeczkę bazylii , trochę tymianku i oregano. Kiedy mięso będzie miękkie, wsypać koperek i pietruszkę. Zagęścić mąką zmieszaną z wodą (gęsta konsystencja). Gotować jeszcze ok.5min , by nie było żadnych grudek z mąki. W razie potrzeby posolić .
Komentarze