Kopytka w warzywach

0 (0 ocen)

Kopytka są dość tradycyjną potrawą, ale w warzywach to już coś nowego.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    jajko
    cukinia
    papryka czerwona
    6 dużych pieczarek
    ząbek czosnku
    mała cebula
    pół opakowania sosu pieczarkowego
    sól, pieprz, majeranek, ostra papryka

Kopytka w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praske. Studzimy.
  • 2. Do chłodnych ziemniaków dodajemy mąki, jajko i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, formujemy kopytka i gotujemy.
  • 3. Cebule kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni z odrobiną tłuszczu. Pieczarki obieramy, kroimy i dodajemy na patelnie. Cukinie kroimy w grubą kostkę, paprykę w krótkie strączki, dokładamy do pozostałych warzyw. Czosnek przeciskamy i dodajemy na patelnie. Smażymy do miękkości. Zalewamy szklanką wody, w osobnej szklance przyrządzamy sos zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zalewamy warzywa i dusimy aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku.
  • 4. Kopytka odcedzamy, wykładamy na talerz, polewamy je przygotowanymi warzywami. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy