Kopytka z bobem, boczkiem i cebulą

3 (1 ocen)

Wraz z moim Mężem uwielbiamy kopytka. Teraz trwa sezon na bober, który uwielbiam. Postanowiłam więc połączyć te dwa składniki dodając boczek i cebule. Wyszło obłednie pysznie!!

Składniki:

  • Kopytka
    1 kg ziemniaków
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    ok 200 g mąki pszennej
    1 jajko
    Dodatek
    300 g bobu
    300 g boczku wędzonego
    1 duża cebula
    ok 3 łyżki oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne

Kopytka z bobem, boczkiem i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ziemniaki obieramy, myjemy, wrzucamy do garnka zalewamy wodą delikatnie solimy i gotujemy do miękkości
  • 2. 2. Ziemniaki odcedzamy, od razu przeciskamy przez praskę. Zostawiamy na ostygnięcia.
  • 3. 3. Do przestudzonych ziemniaków dodajemy jajko i mąki. Mieszamy. Odrywamy kawałki ciasta, rolujemy na blacie wysypanym mąką i wycinamy kopytka.
  • image-0ke9q1w 4. 4.. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie ok 5 minut od momentu wypłynięcia
  • 5. 5.. Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ok 10 minut od momentu gotowania się wody. Odcedzamy i przelewamy zimna wodą.
  • 6. 6. Boczek kroimy w średniej wielkości kostkę, a cebulę w pół plasterki
  • 7. 7. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy ok 7 min - po tym czasie wrzucamy boczek. Smażymy na małym ogniu ok 13 minut.
  • 8. 8. Do boczku dodajemy wyłuskany bober i mieszamy.
  • 9. 9. Na talerz nakładamy kopytka i bober z boczkiem i cebulą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób Boczek Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować