Kopytka z kapustą i groszkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kolejny powrót do korzeni, do smaków z dzieciństwa. takie proste, a tak bardzo smaczne, przywołujące najwspanialsze chwile.

  • 60 min

Składniki:

  • Kopytka:
    800 g ziemniaków
    2 jajka
    300 g mąki
    sól
    omasta:
    2 łyżki masła
    1 cebula
    Kapusta:
    1 mała kapusta
    300 g groszku (strąki)
    2 marchewki
    2 łyżki mąki
    1 łyżka śmietany 18%
    cukier
    sok z cytryny
    sól, pieprz

Kopytka z kapustą i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, zalewamy wrzątkiem, dodajemy sól i gotujemy na mocnym ogniu ok. 30 min (do miękkości), odcedzamy i studzimy. Następnie przeciskamy przez praskę, dodajemy jajka i mąkę, zagniatamy gładkie ciasto. Z ciasta formujemy wałki, kroimy skośnie, o szerokości ok. 1 cm (trzeba to robić szybko, bo im dłużej zwlekamy, tym ciasto robi się bardziej rzadsze). Tak przygotowane kopytka, wrzucamy na osolony wrzątek i wyławiamy je łyżką cedzakową 3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Masło rozpuszczamy, dodajemy posiekaną cebulę, szklimy, dodajemy kopytka i lekko podsmażamy.

    Cebulę siekamy, szklimy na maśle, dodajemy poszatkowaną kapustę i obraną, pokrojoną na plasterki marchew, wyłuskany groszek, zalewamy wodą (100 ml), solimy i dusimy na małym ogniu do miękkości warzyw. Oprószamy mąką, dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.

    Kopytka i kapustę podajemy razem, ciepłe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy