Kopytka z idealnym sosem pieczarkowym

4.5 (145 ocen)

  • 60 min

kopytka i sos

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków ugotowanych
    400 g mąki
    1 jajko
    sól

    sos
    400 g pieczarek
    1 cebula
    50 g papryki
    szczypta majeranku
    szczypta bazylii
    szczypta pieprzu
    sól do smaku
    olej do smażenia
    400 g śmietany 18%
    1 łyżeczka mąki kukurydzianej
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne Sosy

Kopytka z idealnym sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z ziemniaków, maki, jajka i soli zagnieść ciasto na kopytka. Uformować wałeczki (można odrobinę podsypać maką siemniaczaną. Pokroić kopytka i ugotować w osolonym wrzątku, wyjmować łyzką cedzakową do letniej wody i za chwilkę na durszlak, odcedzić kilka razy podrzucić. Skropić oliwą i przełożyć do garnka z pokrywką by nie wystygły.



    Przygotować sos;
    Pieczarki, cebulę i paprykę drobno posiekać, podlać 2 łyżkami oleju, dodać przyprawy i smażyć do odparowaia płynów, śmietanę wymieszać z mąką kukurydzianą, dodać do sosu, wymieszać i zagotować. Podawać z ciepłymi kopytkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować