1 kg ziemniaków ugotowanych
400 g mąki
1 jajko
sól
sos
400 g pieczarek
1 cebula
50 g papryki
szczypta majeranku
szczypta bazylii
szczypta pieprzu
sól do smaku
olej do smażenia
400 g śmietany 18%
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
Kopytka z idealnym sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z ziemniaków, maki, jajka i soli zagnieść ciasto na kopytka. Uformować wałeczki (można odrobinę podsypać maką siemniaczaną. Pokroić kopytka i ugotować w osolonym wrzątku, wyjmować łyzką cedzakową do letniej wody i za chwilkę na durszlak, odcedzić kilka razy podrzucić. Skropić oliwą i przełożyć do garnka z pokrywką by nie wystygły.
Przygotować sos;
Pieczarki, cebulę i paprykę drobno posiekać, podlać 2 łyżkami oleju, dodać przyprawy i smażyć do odparowaia płynów, śmietanę wymieszać z mąką kukurydzianą, dodać do sosu, wymieszać i zagotować. Podawać z ciepłymi kopytkami.
Komentarze