Kopytka z sosem koperkowym

4.5 (169 ocen)

  • 25 min

Bardzo szybki sposób na smaczny obiad.

  • 25 min

Składniki:

  • Kopytka:
    1 kg ziemniaków
    2 kopiaste szklanki mąki (350 g)
    2 jajka

    Sos:
    1 szkl. rosołu z kury
    0,5 szkl. śmietany
    2 łyżki masła
    3 łyżki mąki
    sól
    1 łyżka suszonego koperku
    świeżo zmielony pieprz

    Sałatka z kiszonej kapusty:
    500 g kiszonej kapusty
    1 małe jabłko
    2 łyżki soku z cytryny
    1 marchewka
    1 łyżka oleju roślinnego
    pieprz i sól
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kopytka z sosem koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kopytka:
    Ziemniaki przecisnąć przez praskę do uzyskania puree, dodać mąkę, jajka i zagnieść ciasto. Następnie uformować wałek grubości palca i każdy pokroić ukośnie na kawałki o szerokości ok 4 cm. W dużym garnku zagotować wodę, lekko osolić, włożyć kopytka i gotować ok 8 min na wolnym ogniu.
    Sos: Masło rozpuścić,tak aby lekko się spieniło, nastepnie dodać mąkę i zasmażyć. Wlać rosół i zagotować. Doprawić solą i pieprzem, gotować ok 10 min. od czsu do czasu mieszając. Pod koniec dodać śmietanę i koperek. Zdjąć z ognia.
    Sałatka: Jabłko i marchew zetrzeć na tarce, polać sokiem z cytryny. Kapustę lekko posiekać, dodać marchew i jabłko. Polać olejem i doprawić. Całość energicznie wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować