Kopytka z sosem koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kopytka:
Ziemniaki przecisnąć przez praskę do uzyskania puree, dodać mąkę, jajka i zagnieść ciasto. Następnie uformować wałek grubości palca i każdy pokroić ukośnie na kawałki o szerokości ok 4 cm. W dużym garnku zagotować wodę, lekko osolić, włożyć kopytka i gotować ok 8 min na wolnym ogniu.
Sos: Masło rozpuścić,tak aby lekko się spieniło, nastepnie dodać mąkę i zasmażyć. Wlać rosół i zagotować. Doprawić solą i pieprzem, gotować ok 10 min. od czsu do czasu mieszając. Pod koniec dodać śmietanę i koperek. Zdjąć z ognia.
Sałatka: Jabłko i marchew zetrzeć na tarce, polać sokiem z cytryny. Kapustę lekko posiekać, dodać marchew i jabłko. Polać olejem i doprawić. Całość energicznie wymieszać.
Komentarze