Kopytka z sosem pieczarkowym

4.41 (173 ocen)

  • 45 min

Czasem celowo gotuję więcej ziemniaków, by następnego dnia zrobić kopytka. Można polać sosem od razu po ugotowaniu lub obsmażyć na maśle. Pyszne;)

  • 45 min

Składniki:


  • Ziemniaki 1 kg
    mąka pszenna 2 szklanki
    mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa
    koperek świeży 1 łyżka
    1 jajo

    Sos:

    300g pieczarek
    1 cebula
    100g serka topionego
    3 łyżki kwaśniej śmietany
    Sól, pieprz, koperek
    Olej do smażenia
    Pietruszka lub koper do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.41 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos pieczarkowy

Kopytka z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, rozgnieść.
    Do ziemniaków dodać koper, jajko, obie mąki, doprawić do smaku i zagnieść ciasto. Z ciasta formować wałeczki, kroić kopytka.
    W dużym garnku zagotować wodę, wrzucać kopytka, gotować ok. 1-2 minut od momentu wypłynięcia. wyłożyć na talerz.
  • 2. Sos: cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Chwilę smażyć aż woda nieco odparuje. Śmietanę, serek wymieszać, doprawić od smaku, wlać do pieczarek, wymieszać, posypać koperkiem.
    Sosem polać kopytka.
    Udekorować natką pietruszki lub koperkiem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować