Kopytka z sosem pieczarkowym i kurczakiem

4.5 (158 ocen)

  • 40 min

Kopytkowa kombinacja

  • 40 min

Składniki:

  • - 1 kg ziemniaków
    - mąka pszenna - objętościowo 1/4 ilości ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków
    - kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
    - 1 jako
    - 1 niewielka pierś z kurczaka
    - 1 szklanka bulionu drobiowego
    - 30 dag pieczarek
    - pół kubka śmietany 12%
    - 1 mały serek topiony
    - sól, pieprz, czosnek granulowany
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Kopytka z sosem pieczarkowym i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości z osolonej wodzie, następnie odcedzamy i rozciskamy na gładką masę. Zostawiamy do ostygnięcia. Ja wykorzystałam ziemniaki pozostałe z obiadu. Do chłodnych ziemniakach dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz jajko. Zagniatamy ciasto. W międzyczasie nastawiamy wodę do ugotowania kopytek. W garnuszku podgrzewamy bulion będący bazą sosu. Z ciasta kroimy wężyki i wycinamy kopytka - kształt wg. uznania. Zanim woda się ugotuje - przygotowujemy sos, do podgrzanego bulionu dodajemy śmietanę i serek topiony, podgrzewamy wszystko. Na patelni podsmażamy pieczarki pokrojone na ćwiartki - dorzucamy je następnie do sosu. Sos doprawiamy wg. uznania. Następnie dorzucamy do sosu kurczaka pokrojonego na niewielkie kawałeczki i gotujemy aż mięso się zetnie. Tak przygotowanym sosem polewamy świeżo ugotowane kopytka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować