Kopytka z sosem pieczarkowym i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości z osolonej wodzie, następnie odcedzamy i rozciskamy na gładką masę. Zostawiamy do ostygnięcia. Ja wykorzystałam ziemniaki pozostałe z obiadu. Do chłodnych ziemniakach dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz jajko. Zagniatamy ciasto. W międzyczasie nastawiamy wodę do ugotowania kopytek. W garnuszku podgrzewamy bulion będący bazą sosu. Z ciasta kroimy wężyki i wycinamy kopytka - kształt wg. uznania. Zanim woda się ugotuje - przygotowujemy sos, do podgrzanego bulionu dodajemy śmietanę i serek topiony, podgrzewamy wszystko. Na patelni podsmażamy pieczarki pokrojone na ćwiartki - dorzucamy je następnie do sosu. Sos doprawiamy wg. uznania. Następnie dorzucamy do sosu kurczaka pokrojonego na niewielkie kawałeczki i gotujemy aż mięso się zetnie. Tak przygotowanym sosem polewamy świeżo ugotowane kopytka.
Komentarze