Kopytka z zasmażaną kapustą kiszoną

4.42 (161 ocen)

Na pewno nie jest to danie najzdrowsze :) bo choć troszkę kaloryczne, ale smak jest wyśmienity.

Składniki:

  • Kopytka:
    1 kg ziemniaków
    30 dag mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    sól

    Kapusta zasmażana:
    500 g kapusty kiszonej
    150 g boczku
    1 cebula
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.42 (161 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Kopytka z zasmażaną kapustą kiszoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kopytka: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.Jeszcze ciepłe przepuścić przez praskę, a następnie wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę, formując niewielki kopiec. Do środka wbić jaja, wsypać obie mąki i wyrobić jednolite ciasto. Formować wałki i kroić na kawałki. Wrzucać do gotującej się i osolonej wody. Polać podsmażoną cebulką lub skwarkami.

    Kapusta zasmażana: Kapustę gotujemy około 30 minut. Odcedzamy, ale nie wylewamy wody z odcedzenia kapusty.
    Boczek i cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na złoty kolor. Następnie dodajemy kapustę i odrobinę wody, która została z jej gotowania. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy. Kiedy woda odparuje, podsmażamy kapustę, by mocniej się zarumieniła. Często mieszamy żeby nam nie przywarło do patelni. Kiedy nabierze lekko brązowego koloru, jest gotowa do podania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować