Kopytka z ziołami i czosnkiem.

4.5 (200 ocen)

Są pożywne, mojemu mężowi bardzo smakują.

Składniki:

  • • ½ kg ziemniaków
    • 2 jajka
    • 4 łyżki mąki pszennej
    • 10 dag boczku wędzonego
    • Suszone zioła: tymianek, rozmaryn, bazylia
    • Mielona czerwona papryka
    • 2 ząbki czosnku
    • Gałka muszkatołowa
    • Sól, pieprz
    • Zioła do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kopytka z ziołami i czosnkiem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Ziemniaki ugotowane poprzedniego dnia przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Jajka umyj i osusz. Ziemniaki przełóż na stolnicę, zrób z nich wgłębienie, wbij jajka, dodaj mąkę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, gałkę muszkatołową, sól, pieprz. Zagnieść z tych składników ciasto.
  • 2. • Z ciasta formuj kulę. Odkrawaj po kawałku ciasta i formuj z niego wałek. Spłaszcz go płaska strona noża, a następnie krój ciasto skośnie, formując kopytka. Wrzucaj po kilka na lekko osolony wrzątek, a w chwilę po wypłynięciu wyjmuj je łyżką cedzakową.
  • 3. • Na łyżce oleju przesmaż boczek pokrojony w drobną kosteczkę. Na minutę przed końcem smażenia dodaj posiekany pozostały ząbek czosnku.
  • 4. • Gorące kopytka okraś boczkiem, oprósz suszonymi ziołami oraz czerwoną papryką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować