Kopytkowe pierogi z serem

3 (1 ocen)

  • 30 min

Jeśli zostało Ci sporo ziemniaków z obiadu, możesz je w w prosty i szybki sposób wykorzystać na drugi dzień.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto kopytkowe:
    ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków
    ok. 30 dag mąki
    2 jaja

    Nadzienie:
    2 kostki białego sera
    śmietana 18 %
    cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Kopytkowe pierogi z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierwszy krok 1. Ugotowane ziemniaki wykładamy na stolnicę.
  • Drugi krok 2. Na środku robimy dołeczek, do którego wbijamy jaja. Całość obsypujemy dookoła mąką i zagniatamy ciasto.
  • Krok 3 3. W misce robimy nadzienie: rozrabiamy kostki białego sera ze śmietaną i cukrem waniliowym.
    Z ciasta robimy kuleczki, które rozwałkowujemy na grubość ok. 0, 5 - 1 cm i średnicy 8 - 10 cm.
  • Pierożki przed gotowaniem 4. Na rozwałkowane kawałki ciasta nakładamy nadzienie i kleimy pierożki.
  • Krok 5 5. Pierogi wkładamy do gotującej się wody i gotujemy ok. 5 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
    Gotowe pierogi, po wyłożeniu na talerz, polewamy śmietaną.

Porady

Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie można dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Nadzienie nie może być zbyt rzadkie, żeby nie wypłynęło z pierogów podczas gotowania. Gotowe pierożki można posypać dodatkowo rodzynkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować