Kopczyki schabowe z kurkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszny obiad,świetnie smakują z młodymi ziemniaczkami i surówką,aby bardziej podkreślić aromat grzybów dodałam wędzony i topiony ser.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 6 plastrów schabu
    sól
    pieprz
    na nadzienie:
    250 g kurek
    2 szalotki
    ząbek czosnku
    100 g wędzonego sera
    100 g serka topionego z pieczarkami
    łyżka kwaśnej śmietany
    sól
    pieprz
    olej do smażenia

Kopczyki schabowe z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyścić i pokroić na połowę,szalotki i czosnek drobno posiekać.
    Na rozgrzanym oleju podsmażyć szalotki i czosnek,następnie dodać grzyby.
    Wszystko razem smażyć około 10 minut,doprawić szczyptą soli i pieprzu.
    Grzyby odstawić na bok,aby ostygły do zimnych dodać starty wędzony ser oraz ser topiony,wymieszany ze śmietaną,wymieszać.
  • 2. Plastry schabu umyć,osuszyć,następnie cienko rozbić,oprószyć z obu stron solą i pieprzem.
    Na środku każdego plastra ułożyć nadzienie,boki mięsa zwinąć do siebie tworząc kopczyk,na górze obwiązać nitką kuchenną.
    Gotowe kopczyki ułożyć na natłuszczonej blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C i piec około 50 minut,polewając od czasu do czasu powstałym z mięsa sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy