Pyszny obiad,świetnie smakują z młodymi ziemniaczkami i surówką,aby bardziej podkreślić aromat grzybów dodałam wędzony i topiony ser.
1 godz. 30 min
Składniki:
6 plastrów schabu
sól
pieprz
na nadzienie:
250 g kurek
2 szalotki
ząbek czosnku
100 g wędzonego sera
100 g serka topionego z pieczarkami
łyżka kwaśnej śmietany
sól
pieprz
olej do smażenia
Kopczyki schabowe z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby oczyścić i pokroić na połowę,szalotki i czosnek drobno posiekać.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć szalotki i czosnek,następnie dodać grzyby.
Wszystko razem smażyć około 10 minut,doprawić szczyptą soli i pieprzu.
Grzyby odstawić na bok,aby ostygły do zimnych dodać starty wędzony ser oraz ser topiony,wymieszany ze śmietaną,wymieszać.
2.Plastry schabu umyć,osuszyć,następnie cienko rozbić,oprószyć z obu stron solą i pieprzem.
Na środku każdego plastra ułożyć nadzienie,boki mięsa zwinąć do siebie tworząc kopczyk,na górze obwiązać nitką kuchenną.
Gotowe kopczyki ułożyć na natłuszczonej blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C i piec około 50 minut,polewając od czasu do czasu powstałym z mięsa sosem.
Komentarze