Tak przygotowane naleśniki można także posypać żółtym serem i zapiec. Jak podamy, wszystko zależy od gustów domowników. U mnie mąż woli z boczkiem, a dzieci z serem:).
Składniki:
Ciasto na naleśniki:
• 2 szklanki mleka,
• 1,5 szklanki mąki,
• 2 jajka,
• Pęczek koperku,
• Sól do smaku,
• Szczypta proszku do pieczenia
• Olej do smażenia.
Farsz:
• 1 mała główka wczesnej kapusty,
• 1 cebula,
• 10 dag sera białego,
• Sól, pieprz, majeranek do smaku,
• 1 kostka rosołowa,
• Olej do zrumienienia cebuli,
• 1/3 szklanki wody,
Dodatkowo do podania:
• Około 200 g wędzonego boczku.
Koperkowe naleśniki z wczesną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Koperek siekamy. Mleko wlewamy do miski. Dodajemy do niego pozostałe składniki ciasta (poza koperkiem) i dokładnie miksujemy. Do gotowe ciasto dodajemy przygotowany koperek i ponownie, krótko miksujemy.
2.Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki wylewając ciasto porcjami na rozgrzaną patelnię.
Na upieczone naleśniki wykładamy przygotowane wcześniej nadzienie. Zwijamy w rulon).
Naleśniki podajemy polane przysmażonym boczkiem.
3.FARSZ:
Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy poszatkowaną kapustę. Całość podlewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową i dusimy do miękkości. Gotową przyprawiamy do smaku. Jeśli woda nie odparowała kapustę odciskamy.
4.Dodajemy do niej ser i mieszamy. Ewentualnie doprawiamy do smaku.
5.Tak przygotowanym nadzieniem smarujemy naleśniki i rolujemy.
6.Boczek kroimy w kostkę i przysmażamy. Gotowym polewamy przygotowane naleśniki. Podajemy.
Komentarze