Koperkowy łosoś z cukinią i ryżem

4.47 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 30 min

Uwielbiam nieskomplikowane i szybkie w przygotowaniu dania, które są smaczne, lekkie i pożywne. Zdrowy posiłek nie wymaga wielogodzinnych czarów kulinarnych. To danie jest świetnym rozwiązaniem dla wszystkich zapracowanych - wystarczy 25 minut i obiad jest gotowy :D

  • 30 min

Składniki:

  • - filet z łososia
    - 1 mała cukinia
    - 120 g ryżu (użyłam długoziarnistego z dzikim)
    - pęczek świeżego koperku
    - 1 ząbek czosnku
    - plaster masła
    - oliwa z oliwek
    - 1 łyżeczka ziół prowansalskich
    - pieprz czarny
    - sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.47 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Koperkowy łosoś z cukinią i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie na małym ogniu. Do gotowania dla nadania smaku i aromatu dodajemy także 1 ząbek czosnku.
  • 2 2. Cukinię kroimy na półplasterki i smażymy ją na oliwie z oliwek z dodatkiem ziół prowansalskich, soli i świeżo zmielonego pieprzu. Cukinię powinnismy smażyć do momentu, aż delikatnie zmięknie, ale wciąż pozostanie jędrna.
  • 3 3. Łososia pozbawiamy skóry, skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy solą, pieprzem oraz posiekanym koperkiem i odstawiamy na 10 minut (w tym czasie gotujemy ryż). Następnie smażymy go na maśle 2 - 3 minuty z każdej strony. Ryż wykładamy na talerze, kładziemy na nim usmażony filet z łososia oraz kawałki cukinii. Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_09-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować