KOPIEC KRETA

4.5 (184 ocen)

PYSZNE CIASTO. :)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    100 g masła,
    4 łyżki kakao,
    1 i 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    łyżeczka sody,
    5 łyżek cukru,
    łyżeczka cukru waniliowego.

    Masa śmietanowa:
    500 ml schłodzonej śmietany 30%,
    2 pełne łyżeczki żelatyny,
    4 łyżki wody,
    4 łyżki cukru pudru,
    50 g czekolady gorzkiej.

    Do nasączenia:
    łyżeczka soku z cytryny,
    1/4 szklanki letniej wody,
    odrobina cukru bądź cukru pudru.

    Dodatkowo:
    3 banany
    3 łyżki soku z cytryny.
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kopiec kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło przełożyć do rondla i podgrzewać na małym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia się, delikatnie przestudzić.
    Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier oraz cukier waniliowy wsypać do miski, dodać rozpuszczone masło oraz tyle jogurtu, aby konsystencja ciasta była średniogęsta. Całość mieszać za pomocą łyżki.
    Ciasto rozłożyć równomiernie w wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 23 cm. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piec przez 40-45 minut. Upieczone ciasto oddzielić ostrym nożem od brzegów formy, zdjąć obręcz i odstawić do całkowitego przestygnięcia.
  • 2. Ciasto przełożyć na talerz, łyżką wydrążyć miąższ ciasta na głębokość 0,5 cm, zostawiając 1 cm brzeg nienaruszonego ciasta.
    Okruchy przełożyć do miski i równomiernie rozkruszyć. Wydrążony spód ciasta nasączyć wodą z cukrem oraz sokiem z cytryny.
    Banany obrać, przekroić wzdłuż, skropić je sokiem z cytryny i płaską stroną ułożyć na wydrążonym cieście.
  • 3. Żelatynę zalać 4 łyżkami wrzącej wody, dokładnie wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia się. Czekoladę posiekać na drobne kawałki.
    Śmietanę wraz z cukrem pudrem ubić mikserem na sztywno (około 5 minut na najwyższych obrotach), pod koniec ubijania dodać płynną żelatynę i miksować jeszcze przez chwilę. Stopniowo dodawać pokrojoną na drobno czekoladę mieszając całość za pomocą łyżki.
    Masę wyłożyć na banany pozostawiając około 1 cm wolnego miejsca od brzegu.
    Łyżką uformować kopułę, posypać okruchami ciasta, wstawić na minimum 2 godziny do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować