CIASTO KOPIEC KRETA :) - CZYLI SPÓD CZEKOLADOWY NA BAZIE FASOLI Z DUŻĄ ILOŚĆ BITEJ ŚMIETANY Z MLEKA KOKOSOWEGO Z DODATKIEM BANANÓW . NIESAMOWICIE DOBRE!
Składniki:
biszkopt:
-1 puszka czerwonej fasoli (waga pod odsączeniu 240g)
-3 jajka
-30g kakao
-50g gorzkiej czekolady
-szczypta soli
-2 łyżki syropu daktylowego/miodu
-50g rozpuszczonego masła klarowanego
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-1 łyżka soku z cytryny
-2 łyżki ksylitolu
masa:
-2 puszki dobrze schłodzonego, tłustego mleka kokosowego (polecam real thai) (użyłam niecałe 2 puszki)
-2 łyżki ksylitolu
dodatkowo:
-2 banany
-sok z cytryny do skropienia bananów
Kopiec kreta dietetyczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:-czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy
-fasolę odsączamy i płuczemy pod wodą
-fasolę łączymy z żółtkami, syropem/miodem oraz rozpuszczoną czekoladą i dokładnie blendujemy
-białka jaja z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę (w między czasie dodajemy po trochu słodzik)
-zblendowaną fasolę łączymy z ubitą pianą, kakao i miksujemy na małych obrotach
-dodajemy resztę składników i ponownie miksujemy
-piekarnik rozgrzewamy do 180 C
-ciasto pieczemy około 30 minut, wyjmujemy z piekarnika i studzimy
-z ciasta ścinamy wierzch, około 1/3 ciasta i rozdrabniamy
bita śmietana:
-z puszek wyciągamy stałą część mleka, dodajemy słodzik i ubijamy na sztywno
następnie:
-banany kroimy w plastry i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały
-na spód ciasta nakładamy część bananów, następnie 3/4 bitej śmietany, znowu banany i resztę bitej śmietany
-całość posypujemy rozkruszonym ciastem
-wkładamy do lodówki na około 1h
Komentarze