Korzenna dynia w czekoladzie

0 (0 ocen)

Słodka, chrupiąca dynia o korzennym aromacie to moja propozycja na chłodny jesienny wieczór lub jako lekki świąteczny deser.

Składniki:

  • 1) 300g obranej dyni
    2) 2 tabliczki czekolady gorzkiej
    3) 80 g cukru
    4) cukier waniliowy
    5) gwiazdka anyżu
    6) 1 kora cynamonu
    7) 4 plasterki imbiru
    8) pół cytryny

Korzenna dynia w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotowujemy 300 ml wody, a następnie wkładamy do niej cukier, cukier waniliowy, gwiazdkę anyżu, korę cynamonu oraz plasterki imbiru i sok z cytryny i gotujemy przez 10 minut.
  • 2. Dynię kroimy w kostkę i wkładamy do ugotowanego syropu i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut, tak żeby dynia była ugotowana ale wciąż lekko twardawa. Po tym czasie dynię osączamy na sitku, a następnie wkładamy na kilka minut do piekarnika z włączonym termoobiegiem i trochę ją podsuszamy.
  • 3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  • 4. Kawałki dyni nabijamy na wykałaczkę i maczamy w czekoladzie, po czym odkładamy na kratkę do studzenia ciasta lub na talerz wyłożony pergaminem. Tak przygotowaną dynię pozostawiamy do zastygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy