Korzenna herbata ze cytrusowo-jabłkową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Torebki herbaty włóż do garnka, zalej ok. 800 ml wrzącej wody, zaparz pod przykryciem 6 minut.
2.Cytrynę i pomarańczę sparz. Z pomarańczy zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.
Do rondla włóż goździki, gwiazdki anyżu, cynamon i skórkę pomarańczy, dodaj sok z pomarańczy oraz ok. 150 ml wody, gotuj razem ok. 5-6 minut (nie doprowadzając do wrzenia), wyjmij wszystkie przyprawy.
3.Jabłko umyj, obierz, pokrój w plastry. Za pomocą foremki z każdego plastra wytnij gwiazdkę, skrop sokiem z cytryny. Resztę jabłka pokrój w kostkę, dodaj do naparu z przypraw, razem z zaparzoną herbatą, gotuj razem przez 10 minut, dosłódź do smaku.
4.Do ogrzanych kubeczków włóż po plasterku sparzonej cytryny i gwiazdce jabłka, zalej gorącą herbatą, od razu podawaj.
Porady
W wersji dla dorosłych możesz dodać 1-2 łyżeczki rumu do każdej porcji.
Komentarze