Korzenna Konfitura jabłkowo marchewkowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ten słodki przysmak świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa przy śniadaniu , będzie też ciekawym uzupełnieniem nadziewanej drożdżówki, ciasta, kaszki manny czy budyniu. Spróbujcie go zrobić, a na pewno mile Was zaskoczy, dodatkowo składniki są bardzo łatwo dostępne i tanie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 kg kwaśno-słodkich jabłek ( papierówka, piros, reneta, antonówka lub podobne)
    1 kg marchewki
    250 -350 g cukru ( do smaku)
    1 laska cynamonu
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżka cukru z wanilią ( waniliowego )
    1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
    1/2 łyżeczki startego imbiru ( 1/3 łyżeczki suchego)
    1/2 łyżeczki mielonych goździków
    1 cytryna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy Konfitury

Korzenna konfitura jabłkowo marchewkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka i marchew obieramy i myjemy.
    Ścieramy do dwóch misek na grubych oczkach tarki. Jabłka mieszamy z sokiem z cytryny.
    Owoce wrzucamy do garnka.
    Zalewamy 1/2 – 3/4 szklanki wody i gotujemy aż puszczą sok.
    Wtedy dodajemy marchew i laskę cynamonu.
    Gdy zmięknie wsypujemy cukier i smażymy aż sok odparuje.
    Gęste konfitury doprawiamy przyprawami.
    Gotujemy 5 minut.
    Pozbywamy się laski cynamonu.
    Wkładamy do czystych , wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.
    Możemy zapasteryzować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Marchewka Przyprawy korzenne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować