Korzenne wiśnie z migdałami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wspaniale jest się cieszyć smakiem owoców przez cały rok.Taka konfitura na ciepłej bułeczce zimą poprawi samopoczucie a dodana do ciasta sprawi że stanie się wykwintne. Polecam!

  • 60 min

Składniki:

  • 2 kg wydrylowanych wiśni
    1,20 kg cukru
    1 torebka żelfiksu 3:1
    10 dag płatków migdałowych
    1/2 kory cynamonu
    2 łyżki soku z cytryny
    1 laska wanilii
    2 ziarna kardamonu
    1/2 anyżka
    2 goździki

Korzenne wiśnie z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-27707ce 1. Wydrylowane wiśnie włożyć do garnka, dodać wszytkie korzenneprzyprawy, całą laskę wanili przeciętą na pół, sok z cytryny oraz cukier, doprowadzić do wrzenia,
  • image-17251ib 2. Gotować 20 minut na wolniutkim ogniu cały czas mieszając,wyłowić anyżek, cynamon i wanilię i wyrzucić, wsypać żelfiks, oraz płatki migdałowe, gotować 2-3 minuty, po czym rozlewać do wyparzonych czystych słoiczków, zakręcać, okręcić w gruby koc. Zostawić na cała noc i wynieść do spiżarki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy