Wspaniale jest się cieszyć smakiem owoców przez cały rok.Taka konfitura na ciepłej bułeczce zimą poprawi samopoczucie a dodana do ciasta sprawi że stanie się wykwintne. Polecam!
60 min
Składniki:
2 kg wydrylowanych wiśni
1,20 kg cukru
1 torebka żelfiksu 3:1
10 dag płatków migdałowych
1/2 kory cynamonu
2 łyżki soku z cytryny
1 laska wanilii
2 ziarna kardamonu
1/2 anyżka
2 goździki
Korzenne wiśnie z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wydrylowane wiśnie włożyć do garnka, dodać wszytkie korzenneprzyprawy, całą laskę wanili przeciętą na pół, sok z cytryny oraz cukier, doprowadzić do wrzenia,
2.Gotować 20 minut na wolniutkim ogniu cały czas mieszając,wyłowić anyżek, cynamon i wanilię i wyrzucić, wsypać żelfiks, oraz płatki migdałowe, gotować 2-3 minuty, po czym rozlewać do wyparzonych czystych słoiczków, zakręcać, okręcić w gruby koc. Zostawić na cała noc i wynieść do spiżarki.
Komentarze