Korzenne ciasto z pomarańczą

4.49 (196 ocen)

  • 60 min

Aromatyczne, pulchne, korzenne ciasto z pomarańczami. Na świąteczny stół w sam raz.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    450 g mąki pszennej
    6 jajek wiejskich
    5 łyżek cukru
    3 łyżki czubate miodu wielokwiatowego
    1 1/2 łyżeczki cynamonu
    1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki płaskie ciemnego kakao
    1 1/2 kostki masła lub margaryny
    420 g obranej pomarańczy, ok 3 sztuk

    Lukier:
    150 g cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
    3- 4 łyżki gorącej wody
Wystaw ocenę:

4.49 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Korzenne ciasto z pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ucieranie masła z cukrem i żółtkami 1. Przygotowanie ciasta:
    Żółtka ucieramy z cukrem i masłem na pulchna masę. Możemy użyć miksera lub makutry.
  • składniki sypkie 2. Składniki sypkie łączymy razem.
  • wlewanie miodu do ciasta 3. Do utartych żółtek wlewamy miód.
  • składniki sypkie w ciecie 4. Wsypujemy powoli składniki sypkie. Ucieramy.
  • ubita piana z białek 5. Z białek ubijamy sztywną pianę.
  • piana dodana do ciasta 6. Na końcu delikatnie mieszamy z ubitą pianą z białek, przy pomocy łyżki.
  • pokrojone pomarańcze 7. Pomarańcze obieramy, usuwamy pielinkę. Kroimy w kostkę i razem z powstałym sokiem dodajemy do ciasta.
  • pokrojone pomarańcze w cieście 8. Delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami.
  • ciasto w formie- przed pieczeniem 9. Formę 23x33, wykładamy pergaminem. Wylewamy równo ciasto.
  • upieczone ciasto korzenne z pomarańczą 10. Pieczemy przez ok. 35 min. w temp. 170 stop. C.
    Wyłączamy piec, zostawiamy ciasto na chwilkę.
    Ciasto studzimy, wyjmujemy z blachy, ściągamy pergamin.
  • lukier na ciasto 11. Wykonanie lukru:
    Wszystkie składniki rozcieramy szybko na gładką masę.
  • polukrowane ciasto korzenne 12. Lukrujemy ciasto według uznania. Ładnie wygląda, kiedy spływa lukier z ciasta.
  • pokrojone ciasto korzenne z pomarańczą 13. Kroimy na kwadraty, układamy na szklanej paterze lub ozdobnym talerzyku.
  • ciasto korzenne z pomarańczą 14. Smacznego ;)

Porady

Składniki powinny mieć temp. pokojową. Sypkie- przesiewamy. Ciasto jest długo świeże, jeśli zostanie. Lukrem możemy polać esami- floresami lub posmarować lekko ciepłe lub zimne ciasto. Ładnie zastyga. Ciasto jest puszyste, szybko znika. Smakuje dzieciom i dorosłym. Smak, zapach pomarańczy, cynamonu- nie ma sobie równych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Miód Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Sylwester Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować