Korzenne risotto z bakaliami na czerwonym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Na patelni rozgrzejcie trochę masła i oliwy, dodajcie ryż i, mieszając, smażcie go kilka minut, aż ziarna staną się częściowo przezroczyste.
2. W tym czasie podgrzejcie wodę w czajniku oraz pokrójcie grubo daktyle, morele i śliwki.
3. Wlejcie na patelnię wino i, mieszając, zaczekajcie, aż odparuje, a zapach alkoholu przestanie być wyczuwalny.
4. Wlejcie trochę wody, dodajcie goździki, cynamon i gałkę muszkatołową, i duście ryż ok. 8 minut, nieustannie mieszając i systematycznie dolewając wody za każdym razem, gdy wcześniejsza porcja płynu zostanie wchłonięta przez ryż.
5. Dodajcie suszone owoce i orzechy, i mieszając oraz dolewając wody, duście całość jeszcze 10 minut. Użycie półsłodkiego wina sprawi, że gotowe risotto będzie miało bardziej kleistą, ciągnącą konsystencję.
6. Porcje risotto udekorujcie szczyptą wiórków kokosowych. Uważajcie na goździki.
Komentarze