Korzenne risotto z bakaliami na czerwonym winie

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

To risotto (o ile wciąż można je tak nazywać) swoim charakterem, korzenną nutą i sporą ilością bakalii nawiązuje do świąteczno-zimowego klimatu.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - carnaroli: 100 gramów
    - suszone śliwki: 10 sztuk
    - suszone morele: 10 sztuk
    - suszone daktyle: 10 sztuk
    - woda: 0.5 litra
    - czerwone półsłodkie wino: 150 mililitrów
    - rodzynki: 3 łyżki
    - nerkowce: 3 łyżki
    - orzechy włoskie: 3 łyżki
    - wiórki kokosowe: 1 szczypta
    - goździki: 1 szczypta
    - mielony cynamon: 1 szczypta
    - gałka muszkatołowa: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Korzenne risotto z bakaliami na czerwonym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Na patelni rozgrzejcie trochę masła i oliwy, dodajcie ryż i, mieszając, smażcie go kilka minut, aż ziarna staną się częściowo przezroczyste.

    2. W tym czasie podgrzejcie wodę w czajniku oraz pokrójcie grubo daktyle, morele i śliwki.

    3. Wlejcie na patelnię wino i, mieszając, zaczekajcie, aż odparuje, a zapach alkoholu przestanie być wyczuwalny.

    4. Wlejcie trochę wody, dodajcie goździki, cynamon i gałkę muszkatołową, i duście ryż ok. 8 minut, nieustannie mieszając i systematycznie dolewając wody za każdym razem, gdy wcześniejsza porcja płynu zostanie wchłonięta przez ryż.

    5. Dodajcie suszone owoce i orzechy, i mieszając oraz dolewając wody, duście całość jeszcze 10 minut. Użycie półsłodkiego wina sprawi, że gotowe risotto będzie miało bardziej kleistą, ciągnącą konsystencję.

    6. Porcje risotto udekorujcie szczyptą wiórków kokosowych. Uważajcie na goździki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować