Korzenne śledzie z bakaliami

4.51 (152 ocen)

Lubię takie śledzie na bogato z dużą ilością bakalii i delikatnym aromacie korzennym, od razu kojarzą mi się Święta Bożego Narodzenia.

Składniki:

  • 0,5 kilograma filetów śledziowych
    2 cebuli
    Garść rodzynek
    Garść śliwek wędzonych
    Garść migdałów w płatkach
    Kilka orzechów włoskich
    3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
    ¼ łyżeczki mielonych goździków
    2 łyżki miodu
    1 łyżka octu jabłkowego
    ¼ łyżeczki cynamonu
    Sól, pieprz
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.51 (152 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Korzenne śledzie z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie moczymy przez 1-1,5 godziny. Obraną cebulę kroimy w pióra, smażymy na rozgrzanym oleju, do momentu aż się zeszkli, dodajemy miód, ocet, koncentrat pomidorowy, cynamon i goździki, wlewamy odrobinę wody, doprawiamy do smak. Dodajemy bakalie , podgrzewamy przez kilka minut na małym ogniu. Do ostudzonego sosu dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki śledzie, delikatnie mieszamy, wstawiamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Orzechy Rodzynki Śledzie Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować