Kora orzechowa

5 (164 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Eleganckie, smaczne, efektowne...

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto bakaliowe:
    Trzeba upiec dwa takie placki – ilość składników podwójna
    4 białka
    1/4szkl cukru
    2 żółtka
    5 dag rodzynek
    5 dag kokosu
    5 dag zmielonych orzechów
    5 dag krojonych orzechów
    1 łyżka mąki
    1 łyżka bułki tartej

    Masa brzoskwiniowa:
    30 dag margaryny
    Brzoskwinie w puszce
    4 żółtka
    2 szkl mleka
    2 budynie śmietankowe
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/3 szkl cukru
    2 galaretki brzoskwiniowe
    2 opakowania Delicji o smaku pomarańczowym
    Wódka, rum lub inny alkohol do namoczenia Delicji

Wystaw ocenę:

5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kora orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto bakaliowe:
    Białka ubić na sztywno z cukrem, zmniejszyć obroty miksera dodać żółtka. Bakalie wymieszać z mąką i bułką dodawać partiami do ubitych białek wymieszać ręcznie. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec na złoto w 190 stopniach. W ten sam sposób upiec drugi placek.
  • 2. Masa brzoskwiniowa:
    Żółtka utrzeć z cukrem, wsypać budynie i mąkę cały czas ucierając wlać ok. 1/3 szkl mleka. Pozostałe mleko wraz z odlanym syropem z brzoskwiń zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń chwilkę pogotować. Zimny utrzeć z margaryną.
    Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu. Brzoskwinie pokroić w plastry.

  • 3. Przełożenie:
    Ciasto bakaliowe – 1/3 masy – Delicje namoczone w wódce ułożone czekoladą ku górze – 1/3 masy – ciasto bakaliowe – 1/3 masy – brzoskwinie – tężejąca galaretka

Porady

Blaszka o wymiarach 25x40cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (144 ocen)

kora orzechowa

4.5 (144 ocen)

Kora orzechowa

Teodorka Moje ulubione ciasto. 1 godz. 30 min

To może cię zainteresować