Ciasto bakaliowe:
Trzeba upiec dwa takie placki – ilość składników podwójna
4 białka
1/4szkl cukru
2 żółtka
5 dag rodzynek
5 dag kokosu
5 dag zmielonych orzechów
5 dag krojonych orzechów
1 łyżka mąki
1 łyżka bułki tartej
Masa brzoskwiniowa:
30 dag margaryny
Brzoskwinie w puszce
4 żółtka
2 szkl mleka
2 budynie śmietankowe
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szkl cukru
2 galaretki brzoskwiniowe
2 opakowania Delicji o smaku pomarańczowym
Wódka, rum lub inny alkohol do namoczenia Delicji
Kora orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto bakaliowe:
Białka ubić na sztywno z cukrem, zmniejszyć obroty miksera dodać żółtka. Bakalie wymieszać z mąką i bułką dodawać partiami do ubitych białek wymieszać ręcznie. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec na złoto w 190 stopniach. W ten sam sposób upiec drugi placek.
2.Masa brzoskwiniowa:
Żółtka utrzeć z cukrem, wsypać budynie i mąkę cały czas ucierając wlać ok. 1/3 szkl mleka. Pozostałe mleko wraz z odlanym syropem z brzoskwiń zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń chwilkę pogotować. Zimny utrzeć z margaryną.
Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu. Brzoskwinie pokroić w plastry.
3.Przełożenie:
Ciasto bakaliowe – 1/3 masy – Delicje namoczone w wódce ułożone czekoladą ku górze – 1/3 masy – ciasto bakaliowe – 1/3 masy – brzoskwinie – tężejąca galaretka
Komentarze