Ciasto pracochłonne ale warte tego czasu, rewelacyjne na wszystkie imprezy okolicznościowe naprawdę polecam.
2 godz. 30 min
Składniki:
Blaszka 25x40
ciasto:
8 białek
20 dag cukru
3 żółtka
10 dag orzechów siekanych
10 dag orzechów mielonych
10 dag kokosu
10 dag rodzynek
1 łyżka mąki pszennej i kartoflanej
łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto kora orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić dodać cukier pod koniec żółtka i jeszcze ubijać dodać resztę składników wymieszać ( bakalie przed dodaniem do ciasta rozbić malakserem ) podzielić na dwie części i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 25 minut. Wystudzić.
2.Sok z brzoskwiń wraz z wodą, cukrem, budyniami, mąką, żółtkami dobrze zmiksować wstawić na ogień i cały czas mieszając ugotować budyń, wystudzić i utrzeć z 2 kostkami masła
Galaretki rozpuszczamy w 1/2 l wody tężejącą wylewamy na ciasto.
Biszkopty nasączamy w naparze z kawy.
3.Składanie od dołu
- 1 placek
- masa
- delicje nasączone w kawie
- masa
- 2 placek
- masa, ułożone brzoskwinie
- galaretka
Komentarze