Ciasto Kora orzechowa

4.5 (162 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Ciasto pracochłonne ale warte tego czasu, rewelacyjne na wszystkie imprezy okolicznościowe naprawdę polecam.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Blaszka 25x40
    ciasto:
    8 białek
    20 dag cukru
    3 żółtka
    10 dag orzechów siekanych
    10 dag orzechów mielonych
    10 dag kokosu
    10 dag rodzynek
    1 łyżka mąki pszennej i kartoflanej
    łyżeczka proszku do pieczenia

    krem:
    1 puszka brzoskwiń
    2 kostki masła
    3 łyżki cukru
    2 budynie śmietankowe
    łyżka mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki wody
    5 żółtek

    dodatki:
    2 opakowania delicji pomarańczowych
    2 galaretki brzoskwiniowe

    Nasączenie delicji:
    1/2 szklanki naparu z kawy z cukrem waniliowym
    opcjonalnie 1 łyżeczka spirytusu
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kora orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić dodać cukier pod koniec żółtka i jeszcze ubijać dodać resztę składników wymieszać ( bakalie przed dodaniem do ciasta rozbić malakserem ) podzielić na dwie części i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 25 minut. Wystudzić.
  • 2. Sok z brzoskwiń wraz z wodą, cukrem, budyniami, mąką, żółtkami dobrze zmiksować wstawić na ogień i cały czas mieszając ugotować budyń, wystudzić i utrzeć z 2 kostkami masła
    Galaretki rozpuszczamy w 1/2 l wody tężejącą wylewamy na ciasto.
    Biszkopty nasączamy w naparze z kawy.
  • 3. Składanie od dołu
    - 1 placek
    - masa
    - delicje nasączone w kawie
    - masa
    - 2 placek
    - masa, ułożone brzoskwinie
    - galaretka
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Galaretka Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować