CIASTO KORA ORZECHOWA

4.5 (141 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszne ciasto z bakaliami, zwane kora orzechowa. Przepis znany, jednak ja troszkę go uprościłam, zamiast dwóch biszkoptów upiekłam jeden który przekroiłam. Natomiast delicje zastąpiłam biszkoptami. Ciasto jest przełożone kremem brzoskwiniowym, kawowymi biszkoptami i polane galaretką. Bardzo efektown

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA BISZKOPT : na blaszkę 30/25
    8 białek
    200 g cukru
    3 żółtka
    200 g orzechów ( pokrojonych lub zmielonych)
    100 g rodzynek
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    KREM BUDYNIOWY :
    sok z jednej dużej puszki brzoskwiń
    1 kostka margaryny
    5 łyżek cukru
    2 budynie waniliowe bez cukru
    1 łyżka mąki
    1 i 1/2 szklanki wody
    2 cukry waniliowe
    5 żółtek

    DODATKOWO:
    1 paczka okrągłych biszkoptów
    1 filiżanka słodkiej kawy
    3 łyżki orzechówki
    odsączone brzoskwinie
    2 galaretki brzoskwiniowe
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto kora orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-24cyot5 1. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 30 minut, orzechy mielimy lub kroimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, orzechami wiórkami i odcedzonymi rodzynkami.
    Białka ubijamy mikserem na sztywno, dalej ubijając wsypujemy cukier i wlewamy żółtka. Po chwili wsypujemy mąkę z bakaliami, delikatnie mieszamy i wylewamy masę na wyłożoną papierem blaszkę. Biszkopt pieczemy w temperaturze 160-170 *C, przez około 35 minut.
    Po lekki przestudzeniu ciasto należy przekroić bardzo ostrym nożem, wzdłuż na dwie połówki.
  • image-0es8r4d 2. Ostudzoną kawę mieszamy z orzechówką.
    Placek bakaliowy przekładamy do formy, smarujemy częścią masy, na to układamy namoczone w kawie biszkopty, rozsmarowujemy masę, przykrywamy drugim ciastem bakaliowym i rozkładamy resztę masy, ładnie ją wyrównując.
  • image-11snu1u 3. Brzoskwinie kroimy na kawałki, układamy na wierzchu ciasta i odkładamy całość do lodówki.
    Galaretki rozpuszczamy, studzimy i pozostawiamy do lekkiego stężenia. Na zimne ciasto wylewamy partiami, lekko zastygniętą galaretkę, ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin.
  • image-17b5wvr 4. Ciasto jest najsmaczniejsze na drugi dzień, kiedy po pokrojeniu osiągnie temperaturę pokojową.
    Smacznego.
  • image-021ffu5 5. Biszkopt polecam nasączyć delikatnie herbatką, będzie mniej suchy. Natomiast ciastka, biszkopty można zamienić na delicje, tak jak w przepisie oryginalnym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Orzechy Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować