Ciasto Kora orzechowo – makowa

4.5 (200 ocen)

  • 60 min

Ciasto z mocnym akcentem bakalii i maku, w pysznym połączeniu z delikatnym kawowym kremem uwiedzie swoim smakiem niejednego łasucha!

  • 60 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto bakaliowe: potrzebne są dwa takie placki
    4 białka
    2 żółtka
    3 łyżki cukru
    50g rodzynek
    50g kokosu
    50g orzechów
    1 łyżka mąki
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    Ciasto makowe:
    2 jajka
    4 żółtka
    120g maku
    120g cukru pudru
    2 łyżki miodu
    4 łyżki oleju
    1 łyżka mielonej kawy
    1 płaska łyżka kaszy manny
    1 płaska łyżka bułki tartej
    1 płaska łyżka maki ziemniaczanej
    Kilka kropel aromatu migdałowego
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki sody

    Krem śmietanowo - kawowy:
    330ml śmietany 30%
    180g gęstego jogurtu
    150g serka homogenizowanego waniliowego np. Danio
    ½ szklanki wody
    5 łyżek cukru pudru
    5 łyżeczek żelatyny
    1 łyżka kawy mielonej

    Polewa kakaowo - kawowa:
    100g margaryny
    4 łyżki cukru
    2 łyżki kakao
    1 łyżka mleka
    1 łyżka mielonej kawy
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kora orzechowo – makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto bakaliowe: Białka ubić na sztywno. Cały czas miksując dodawać cukier, gdy całkowicie się rozpuści, zmniejszyć obroty miksera włożyć żółtka. Dokładnie wymieszać mikserem. Na koniec wsypać bakalie, całość delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 10 - 15 minut w 180 stopniach, do zrumienienia. Tak samo postąpić z drugim plackiem.
  • 2. Ciasto makowe: Mak sparzyć, dokładnie odcisnąć z wody i zmielić dwa razy w maszynce. Kawę, mąkę, bułkę, proszek, sodę i kaszę wymieszać ze sobą. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać płynny miód, olej i sypką mieszankę. Wszystko dokładnie zmiksować. Na końcu delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Przełożyć do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 30 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.
  • 3. Krem śmietanowo - kawowy: Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki wrzącej wody, dodać mieloną kawę. Śmietanę ubić, gdy będzie sztywna dodać cukier, następnie cały czas miksując dodawać po łyżce jogurtu i serek. Całość dokładnie zmiksować. Na koniec ubijania wlewać powoli jeszcze ciepłą żelatynę z kawą.
  • 4. Polewa kakaowo - kawowa: Wszystkie składniki przełożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu, do rozpuszczenia się cukru i margaryny. Chwilkę gotować, aż masa lekko zgęstnieje.
  • 5. Przełożenie:
    Na ciście bakaliowym rozsmarować połowę kremu, na niego położyć ciasto makowe, ponownie krem śmietanowy. Na wierzch położyć ostatnie ciasto bakaliowe. Wierzch udekorować polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Kokos Mak Miód Orzechy Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

4.99 (148 ocen)

Ciasto kora

To może cię zainteresować