Koreczki śledziowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie oczyszczamy, odcinamy
łby, usuwamy ości, filetujemy.
Zalewamy mlekiem
i odstawiamy na 3 godziny.
2.Śliwki zalewamy gorącą wodą,
odstawiamy na pół godziny
i gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły. Przecieramy
przez sito.
3.Migdały lub orzechy parzymy
i obieramy ze skórki. Kilka
sztuk zostawiamy do dekoracji,
resztę siekamy.
4.Śliwki mieszamy z olejem
i migdałami lub orzechami, doprawiamy
solą, cukrem i sokiem
z cytryny.
5.Filety śledziowe osączamy
z mleka, zwijamy w ruloniki jak
rolmopsy, układamy na półmisku,
przybieramy migdałami
lub orzechami i krążkami cebuli.
Przed podaniem polewamy
sosem śliwkowym.
Komentarze