Korpusy babeczek

5 (148 ocen)

  • 30 min

Sezon truskawkowy rozpoczęty, bardzo przydatne są na ten czas kruche korpusy babeczek. Można z nimi robić praktycznie wszystko: nadziewać różnego rodzaju masami, zalewać owoce galaretką lub wyciskać szprycą gotową masą kajmakową i dekorować ją według swojej fantazji.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    150 g mąki
    50 g cukru
    100 g masła
    1 żółtko
Wystaw ocenę:

5 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery

Korpusy babeczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodać masło i cukier, posiekać drobno nożem. Dodać żółtko, zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Początkowo ciasto może wydawać się zbyt suche, ale po chwili zagniatania staje się ładne o jednolitej strukturze. Wylepić metalowe foremki do babeczek (ok. 12 sztuk). Piec ok. 20- 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Porady

Z tego przepisu można zrobić tez spód do tarty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować