Ciasto Kostka cappuccino

0 (0 ocen)

Uwielbiam połączenie cappuccino i czekolady

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    szklanka cukru
    szklanka mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    Masa cappuccino:
    0,5 l śmietany kremówki
    5 łyżek cappuccino
    2 łyżki cukru pudru
    1/4 szklanki wody
    3 łyżeczki żelatyny

    Poncz:
    1 szklanka wody
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

    Polewa:
    tabliczka mlecznej czekolady
    3 łyżki mleka
    5 łyżek wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Cappuccino

Ciasto kostka cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę , ciągle ucierając dodajemy żółtka i cukier a następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wlewamy do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia o wymiarach 40x26 i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Studzimy i kroimy na pół.
  • 2. Kawę zaparzamy w szklance wrzątku, studzimy i nasączamy oba biszkopty. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance wrzątku, studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod sam koniec dodajemy cukier puder i cappuccino. Powoli wlewamy przestudzoną żelatynę i mieszamy . Masą przekładamy biszkopt.
  • 3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko i często mieszamy. Rozpuszczoną gorącą czekoladę rozsmarowujemy na cieście i posypujemy wiórkami kokosowymi
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa śmietanowa Czekolada mleczna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować