Kostka Cappucino

4.5 (153 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto bardzo pyszne. Przepis od znajomej.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto
    5 dużych jajek
    125g gorzkiej czekolady stopionej
    125g masła miękkiego
    1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
    150g drobnego cukru
    125g mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa cappucino
    250g serka mascarpone
    250g śmietany kremówki
    3 płaskie łyżeczki żelatyny
    60g cappucino
    3 łyżki cukru pudru
    Masa śmietanowa
    250g śmietany kremówki
    1 łyżka cukru
    śmietan fix
    cappucino w proszku do oprószenia.
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery Kawy Cappuccino

Kostka cappucino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć do białóści, dodać przestudzoną czekoladę, zmiksować.
    Kawę rozpuścić w łyżce gorącej wody. wmiksować. Dodać cukier
    Białka wbić do naczynia, żółtka dodawać kolejno do masy i miksować. Dodawać przesianą mąkę z proszkiem. Białka ubić i delikatnie połączyć z masą. Piec w formie 23 na 25 wyłożonej papierem do pieczenia, w temp. 170C 25-30 min.
  • 2. Po wystudzeniu ciasto przekroić na połowę, na dolną część wyłożyć masę cappucino:
    Mascarpone wymieszać z cappucino. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl gorącej wody, przestudzić. Kremówkę ubić, wmiksować cukier, dodać masę mascarpone i na koniec żelatynę. Przykryć drugim kawałkiem ciasta.
  • 3. Masa śmietanowa:
    Kremówkę ubić z cukrem i śmietan fixem.
    Wyłożyć na górę ciasta. Oprószyć kawą cappucino.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować