Kostka czekoladowo-truskawkowa z masłem orzechowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Ciastko jest mocno czekoladowe, z dobrze wyczuwalnym smakiem masła orzechowego i delikatną nutą truskawkową. Czekolada wylewana jest na spód z herbatników, które nadają kostce chrupiącą konsystencję, tak lubianą i cenioną w pralinkach. Można podać indywidualnie lub z owocowym sorbetem,

  • 2 godz. 30 min

Składniki:



  • SKŁADNIKI: blaszka 20x20 cm ; czas przygotowania 30 minut + czas oczekiwania 120 minut

    Gotowane truskawki:

    250 g truskawek
    60 g cukru (3 łyżki)
    1 łyżka soku z cytryny lub pomarańczy




    Spód:

    200 g herbatników
    170 g masła orzechowego
    1 łyżka soku z cytryny lub pomarańczy



    Czekolada:

    300 g gorzkiej czekolady
    100 g masła
    50 g masła orzechowego
    1 łyżka śmietany 26%
    gotowane truskawki
    3 krople esencji orzechowej


    Dodatkowo do dekoracji:
    40 g masła orzechowego, rozpuszczonego
    kilka kiści czerwonych porzeczek i listki mięty

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kostka czekoladowo-truskawkowa z masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotowane truskawki

    Do rondelka wlać sok i cukier, dodać umyte i pokrojone truskawki. Gotować na małym ogniu przez 15 minut, żeby odparował nadmiar wody. Rozgotowane rozdrobnić blenderem.
  • 2. Spód:



    Wszystkie składniki rozdrobnić i wymieszać w blenderze. Blaszkę wyłożyć pergaminem, równomiernie rozprowadzić ciastka, lekko ugniatając łyżką ich powierzchnię. Wstawić na 15 minut do zamrażalki.
  • 3. Czekolada i dekoracja



    W rondelku o podwójnym dnie rozpuścić czekoladę ze śmietaną, masłem i masłem orzechowym.
    Do rozpuszczonej dodać rozdrobnione, gotowane truskawki oraz esencję. Wylać na zimny spód z ciastek. Polać rozpuszczonym masłem orzechowym, za pomocą patyczka lub noża przeciąć jej powierzchnie i poukładać pojedyncze owoce porzeczki i listki mięty. Wstawić na dwie godziny do lodówki , żeby dobrze zastygła. Twardą pokroić w kostkę. Świetnie smakuje z owocowym sorbetem np. o smaku porzeczki, wiśni czy cytryny.
    Smacznego :)

Porady

Truskawki możemy zamienić na maliny lub porzeczki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować