Kostka agrestowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Prosta i efektowna kostka agrestowa zawiera w sobie delikatny biszkopt i puszystą piankę udekorowana świeżym agrestem,w sam raz na letni deser.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    6 łyżek mąki tortowej
    4 łyżki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    2 galaretki agrestowe
    500 g śmietany kremowej 30%
    4 łyżki cukru pudru

    Dekoracja:
    1 galaretka agrestowa
    świeży agrest
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kostka agrestowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić mikserem na lśniącą pianę,pod koniec wsypać cukier i dalej ubijać dodać żółtka i delikatnie wymieszać na najniższych obrotach ,wsypać mąkę tortową wymieszaną z proszkiem,zmiksować wylać ciasto na wyłożoną pergaminem blaszkę do pieczenia o wym 23/38 cm.Piec około 20 minut w temp 170*c.Po upieczeniu wystudzić.
  • 2. Masa:
    Dwie galaretki agrestowe rozpuścić w 250 ml gorącej wody ,zostawić do lekkiego stężenia.
    Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na puch dodając cukier puder ,wlać lekko tężejącą galaretkę zmiksować.
    Wylać masę na zimny biszkopt.
    Ostatnią agrestową galaretkę rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody gdy zacznie tężeć wylać na wierzch ciasta.Wstawić na około 3-4 godziny do lodówki.
    Przed podaniem pokroić na 12 równych kostek,udekorować ciasto świeżym agrestem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Agrest Galaretka Masa śmietanowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować