Kostka alpejska jak z cukierni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier a następnie po 1 żółtku, wszystkie suche składniki mieszany razem, po czym przesiewamy do otrzymanej puszystej masy, mieszany za pomocą łyżki lub sylikonowej szpatułki. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 170'C, grzanie góra - dół, na drugiej półce od dołu. Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z pieca i upuszczamy na podłogę, jeżeli biszkopt ma opaść, to opadnie właśnie wtedy, biszkopt zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Masa kajmakowa: Masło ubijamy na puszystą masę, dodajemy po łyżce gotowej masy kajmakowej. Bezy kruszymy na drobne cząstki i dodajemy do masy, następnie wsypujemy suchą żelatynę i dolewany alkohol, całość mieszamy i wykładamy na biszkopt.
Wierzch: Śmietaną z fixem i cukrem pudrem ubijamy na sztywno i wykładamy na masę kajmakową. całość posypujemy startą czekoladą.
Porady
Kostkę należy schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc, wtedy ciasto będzie się dobrze kroić i świetnie smakować.
Komentarze