Ciasto Kostka kawowo-makowa

0 (0 ocen)

  • 50 min

Ciasto powstało spontanicznie. Połączyłam składniki, które miałam w domu i powstało ot takie cudo.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki na blaty makowe:
    -75 g maku
    -50 g wiórek kokosowych
    -50g migdałów
    -50g cukru
    -4 białka
    -2 żółtka
    -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Składniki na biszkopt różowy:
    -2 jaja
    -2łyżki cukru
    -2łyżki mąki
    -1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    -odrobina czerwonego barwnika
    Składniki na masę kawową:
    -250g masła roślinnego
    -1/2 kostki masła prawdziwego
    -5 łyżek wody
    -5 łyżek kawy rozpuszczalnej
    -4 łyżki kawy naturalnej
    -1/2 szkl. cukru pudru

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kostka kawowo-makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaty makowe:
    Białka ubic na sztywna pianę pod koniec dodać cukier. Dodać żółtka, zmiksować. Mak połączyć z kokosem i migdałami, dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać, do połączenia składników. Wylać do małych blaszek (15x20cm). Piec około 20 minut w 170 st.c.
    Biszkopt różowy:
    Białka ubić na sztywna pianę, pod koniec dodać cukier. Dodać żółtka, zmiksować doadć mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki tych samych rozmiarów co ciasto makowe. Piec około 15 min w 170 st.C.
    Masa kawowa
    masło roślinne i masło prawdziwe utrzeć na gładką masę z 1/2 szklanki cukru pudru. Na koniec dodać esencję kawową przyrządzoną z 5 łyżek kawy rozpuszczonej w 5 łyżkach wody oraz 4 łyżki kawy naturalnej (sypkiej). W razie potrzeby krem można dosłodzić.
    Na blat makowy wykładamy 1/3 kremu przykrywamy biszkoptem różowym nastepnie kładziemy połowę kremu który nam został przykrywamy blatem makowym. Na koniec rozsmarowujemy resztę kremu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować