Ciasto kostka kawowo-makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaty makowe:
Białka ubic na sztywna pianę pod koniec dodać cukier. Dodać żółtka, zmiksować. Mak połączyć z kokosem i migdałami, dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać, do połączenia składników. Wylać do małych blaszek (15x20cm). Piec około 20 minut w 170 st.c.
Biszkopt różowy:
Białka ubić na sztywna pianę, pod koniec dodać cukier. Dodać żółtka, zmiksować doadć mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki tych samych rozmiarów co ciasto makowe. Piec około 15 min w 170 st.C.
Masa kawowa
masło roślinne i masło prawdziwe utrzeć na gładką masę z 1/2 szklanki cukru pudru. Na koniec dodać esencję kawową przyrządzoną z 5 łyżek kawy rozpuszczonej w 5 łyżkach wody oraz 4 łyżki kawy naturalnej (sypkiej). W razie potrzeby krem można dosłodzić.
Na blat makowy wykładamy 1/3 kremu przykrywamy biszkoptem różowym nastepnie kładziemy połowę kremu który nam został przykrywamy blatem makowym. Na koniec rozsmarowujemy resztę kremu.
Komentarze